onsdag 27 oktober 2010

Ett fantastiskt bröd

Eftersom vi, i vår strävan efter att leva ekologiskt hållbara liv, vill försöka minimera mängden växthusgaser som släppts ut under produktionen och transporten av vår mat är det bra att baka bröd hemma. Bröd är annars ganska tungt, vilket ökar utsläppen vid transport, och inpackat i plastförpackningar. Dessutom vet vi inte riktigt var ingredienserna blivit producerade och hur deras transport har sett ut. Använder man surdeg vid bakningen blir brödet godare och håller sig saftigt längre.

Här är ett recept på en bra rågsurdeg
Mixa 2 dl vatten och 2½ dl rågmjöl. Låt stå i rumstemperatur i lufttät behållare i två dygn. 
Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl och låt stå i ett dygn.
Rör ner 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl och låt stå ett dygn.
Förvara degen i kylen. Späd med vatten om den verkar bli för tjock. Den ska ha ungefär samma konsistens som våffelsmet. När du använt degen; fyll på med rågmjöl och vatten tills den har våffelsmetskonsistens. 

denna trevliga blogg finns många recept på riktigt fina surdegsbröd, bland annat Äppelbrödet nedan som provades hemma hos oss och visade sig vara fantastiskt fint och gott. I vårt bröd tillsattes även hasselnötter och russin, vilket gav brödet lite spännande konsistens och smak.


Äppelbröd med rågsurdeg
På morgonen skållas
150 gram grovt rågmjöl
50 gram linfrö
150 gram fullkornsdinkel
en näven pumpakärnor
med 7½ dl kokande vatten
Låt vila 8-10 timmar

Tillsätt 1½ dl surdegsgrund på morgonen när skållningen svalnat

När blandningen vilat, fortsätt med att tillsätta
3 tsk salt
10 gram färsk jäst utrört i 2 dl ljummet vatten
4 grovt delade äpplen med skalet kvar
550 gram vetemjöl
ca 200 gram fullkornsdinkel
och mjöl till bakbordet

Låt degen jäsa ca 2 timmar i degbunken.
Upp på bakbordet där degen delas till två bröd.
Placera i jäskorgar eller brödformar. Lägg gärna några äppelringar i botten för en snygg effekt.
Jäs ca 40 minuter.
Värm under tiden ugnen till 250 grader (varmluftsugn)
Sätt in bröden i ugnen.
I med ½ dl vatten i ugnsblecken i botten av ugnen. (detta för att brödet ska få en fin skorpa)
Grädda ca 6 minuter på full värme, sänk till 200 grader och grädda vidare tills brödet har en temp på ca 97 grader.

Det må verka lite krångligt, men det är väl värt det när det är färdigt. För såhär fint blev det!

2 kommentarer:

  1. Trivsam läsning och lycka till med projektarbetet! Jag lägger upp dig som en länk om det är ok!?

    SvaraRadera
  2. Tack tack och det är mer än ok!

    SvaraRadera