tisdag 2 november 2010

Mat efter säsong - höst

 
 
En av de svårare sakerna med att äta klimatsmart är att veta vilka grönsaker och frukter man ska äta under årets olika säsonger. Just nu befinner vi oss i höstskördesäsongen, som pågår från oktober till november och som innebär att vi ska kunna klara oss på råvaror som odlas i Sverige, då utbudet av svenska grönsaker och frukter är störst under denna tid.  Vi kan gå ut i skogen och plocka svamp och bär och låta de importerade frukterna ersättas av svenska äpplen och päron. Jag brukar utgå från säsongsgrönsakerna när jag ska laga mat och försöker alltid säsongsanpassa de recept jag lägger upp och märka recepten efter vilken säsong de tillhör. När du lagar t.ex. en paj eller soppa kan du välja någon punkt från listan nedan och på valfri recepthemsida/i någon trevlig kokbok söka efter recept där grönsaken ingår.
  • Grönsaker (frilandsodlade): broccoli, salladskål, blomkål, vitkål, fänkål, ärter, brytbönor, bondbönor, majs, squash, purjolök, lök, sallat, mangold
  • Potatis
  • Svamp
  • Rotfrukter: rödbeta, morot, palsternacka, jordärtskocka, kålrot, rotselleri, kålrabbi
  • Frukt: äpplen, päron, plommon
  • Bär: lingon, blåbär, tranbär, hjortron, havtorn
  • Bönor och ärter
  • Spannmål: korngryn, matvete, nakenhavre
  • Europeiska grönsaker & frukter: aubergine, blomkål, broccoli, paprika, spenat, apelsin, citron, kiwi
(Källa: Naturskyddsföreningen och Mat & Klimat av Johanna Björklund, Pär Holmgren och Susanne Johansson)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar