söndag 17 oktober 2010

Svamp & broccolipaj med matvete- & linssallad

Idag följde jag med mina föräldrar ut i skogen för att plocka trattkantareller, som är helt fantastiska eftersom de är supergoda, gratis och mycket, mycket närproducerade och ekologiskt odlade. Vi torkar svamparna på tidningspapper, förvarar dem i glasburkar och blöter upp dem i vatten innan vi ska använda dem eller smular dem i soppa eller sås.



Svamp & broccolipaj
I den här pajen använde jag färska kantareller, men det går såklart lika bra att använda någon annan trevlig svamp. Broccolin jag använde var svenskproducerad.
200 g smör eller margarin
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1 ½ msk iskallt vatten
½ tsk salt
2 broccolihuvuden
ca 1 liter svamp (svårt att säga exakt mängd då svampen drar ihop sig, så ta lite i taget och se hur mycket det blir)
4 ägg
4 dl mjölk
2 kryddmått salt
peppar
2 dl ost (gärna närproducerad)

Mixa ihop smör/margarin, mjöl och salt i hushållsassistent eller med elvisp med degkrokar. Sluta när degen börjat klumpa ihop sig och tillsätt vatten. Krama ihop degen och lägg i kylen (eller annat svalt ställe) i ca 30 minuter. Koka under tiden broccolin i lättsaltat vatten i ca 15 minuter eller tills den är mjuk. Stek svampen i stekpanna utan fett tills den blivit någorlunda tömd på vatten. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och ost. Tryck ut pajdegen i en pajform och förgrädda den ca 10 minuter i 200 grader. Lägg sedan broccoli och svamp i pajformen och häll på äggstanning. Sätt in i ugnen i ungefär 40 minuter eller tills pajen fått fin färg och stelnat i mitten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar