tisdag 19 oktober 2010

Tydlighet & klarhet i begreppsdjungeln

Idag tänkte jag för klarhetens skull bena ut några begrepp och märkningar ni säkert hört  talas om förut, men kanske inte fullt ut vet vad de står för.
  • Ekologiskt - ett begrepp som är populärt att slänga runt och använda om allt möjligt, från mat och kläder till livsstil. Enligt författarna till den fantastiska boken Mat & Klimat (Medströms Bokförlag 2008) innebär ekologisk produktion att det inte är tillåtet att använda handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel för att bekämpa ogräs, insekter och svamp. Man använder sig istället av naturliga metoder för att bli av med skadegörare och ogräs. Djurhållningen är mer human då djuren ska ha möjlighet att vistas ute och ha utrymme nog att ägna sig åt sitt naturliga beteende (dvs grisar och hönor ska få böka respektive sprätta utomhus). Djuren ska till största delen äta ekologiskt odlat foder och det mesta ska vara producerat på gården. Djuren ska inte behöva resa mer än åtta timmar och de ska slaktas, under lugna förhållanden, samma dag som de anländer till slakteriet.
  • KRAV-märkning får användas av den bonde som uppfyller de regler som finns för ekologisk produktion. Dessa regler ändras med jämna mellanrum. Fristående kontrollanter kontrollerar att gårdarna uppfyller kraven. KRAV-märkningen står för bra miljö, god djuromsorg, god hälsa och socialt ansvar. 
    • Ser du Svenskt Sigill på en produkt kan du vara säker på att produkten är producerad i Sverige. Märket garanterar även att djuren kan ägna sig åt sitt naturliga beteende och att deras välbefinnande kontrolleras, att gårdarna utövar skydd för vattendrag och att maten är fri från genmodifierade organismer. Oberoende kontrollanter besöker gårdarna och kontrollerar om reglerna följs. 

      • Genmodifierade organismer (eller GMO) är (enligt Naturskyddsföreningen) växter, djur eller mikroorganismer som fått sina ärftliga egenskaper förändrade med metoder som inte förekommer naturligt. Om dessa sprider sig kan det bl.a. leda till minskad biologisk mångfald. Det råder stor osäkerhet om hur konsekvenserna av en spridning av GMO i naturen skulle se ut och därför är många skeptiska till huruvida vi ska använda oss av dessa organismer eller ej. 

        Inga kommentarer:

        Skicka en kommentar