torsdag 21 oktober 2010

Linsrutor

Torkade linser är ett bra alternativ till kött när det kommer till protein. Linserna kokas och används i soppor, grytor och biffar och är lätta, vilket ger mindre utsläpp vid transport. Här har jag gjort linsrutor med smak av curry och för att göra det hela ännu mer klimatvänligt kan man istället göra biffar av samma recept. Man sparar då energi genom att inte använda ugnen. (Jag har dock inte testlagat detta, så jag kan inte ansvara för hur bra det fungerar.) Smaksättningen kan också varieras i det oändliga med t.ex. närproducerad ost eller olika kryddor. 

Linsrutor - 4 personer
3 dl torkade röda linser 
1 gul lök
1 skiva grovt bröd
1 ägg
3 tsk curry
3 tsk gurkmeja 
salt, peppar

Koka linserna i 4 ½ dl vatten tills linserna är mjuka och har absorberat allt vatten. Hacka och fräs löken och blanda med linserna, söndersmulat bröd, ägg och kryddor. Bre ut i en liten ugnsform och sätt in i ugnen (200 grader) tills färgen blivit fin och lite gyllenbrun. 

Servera med potatismos gjort på närproducerad potatis. (Vi använder potatis från ett självplock i Hissjö.)

1 kommentar:

  1. tror du att det funkar med äpplechutney till då det passar bra till curry??

    SvaraRadera