torsdag 14 oktober 2010

Rotfruktsmiddag

Rotfrukter är bra mat om man vill vara snäll mot klimatet. I Sverige odlas många jättegoda rotfrukter och många finns dessutom som ekologiska alternativ i mataffären. Här är två rotfruktsbaserade recept som är enkla, goda och nyttiga. (Har för övrigt lärt mig att rödbetor är förvånansvärt bra på att färga av sig. På allt.)

Rödbetssoppa (4 portioner)
400 g rödbetor
Vatten & salt
1 gul lök
Rapsolja till stekning
1,25 l vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
Salt & peppar

Skölj rödbetorna, lägg dem i en kastrull och häll i så mycket vatten att det täcker rödbetorna. Häll i 2 tsk salt per liter vatten. Koka rödbetorna tills de är mjuka (vilket tar ca 40 minuter). Hacka lök och fräs den i rapsolja. Häll i vatten och buljong och koka 15 minuter under lock. Skala och riv rödbetorna grovt (när de har fått svalna lite) och lägg ner dem i soppan. Koka upp, salta och peppra. Servera gärna med ett gott bröd.

Råkostsallad
Här kan du lägga i lite av varje av de grönsaker du har hemma/känner för.
3 morötter
½ blomkålshuvud
1 rödlök
¼ vitkålshuvud
Dressing
1 äggula
4 msk rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
salt & peppar

Skala och riv morötterna grovt. Hacka blomkål, lök och vitkål och blanda allt i en stor skål. Vispa ihop äggula, rapsolja och vinäger och krydda med salt och peppar. Blanda ihop allt och låt stå i minst en timme innan servering. 


1 kommentar:

  1. Jag har idag tagit fram ca. två förslag till header på din blogg! Ska visa iövermorgon. Puss.

    SvaraRadera