måndag 14 februari 2011

Potatisbrist till trots

Potatissoppa med svamp, lite dijonsenap och en massa timjan
1½ dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
150 g smör/margarin
½ tsk salt
½ - 1 msk iskallt vatten
6 medelstora potatisar
svamp (en näve torkade kantareller/3-4 champinjoner/annan god svamp)
3 ägg
2,5 dl mjölk
4 dl riven ost
½ tsk salt
1 msk dijonsenap
en massa torkad timjan
salt & peppar

Kör ihop mjöl, smör/margarin och salt i en matberedare. Kör tills degen ser ut som stora smulor, häll i vatten tills den börjar klumpa ihop sig. Tryck ut i en pajform, nagga botten med en gaffen och ställ in i kylen ca 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 10 minuter. Skala och skär potatisen i ganska stora bitar och koka med salt tills den är mjuk. Om svampen är torkad; lägg den i blöt. Skär svampen i lagom stora bitar. Vispa ägg, mjölk, senap, salt, peppar och timjan och lägg i osten. Lägg potatis och svamp i pajskalet och häll över mjölkblandningen. Ställ in i den 200 i grader varma ugnen och grädda i 30 - 40 minuter eller tills äggstanningen stelnat och pajen fått gyllenbrun färg. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar